second_logo

ALUMNI MEMBER

Vlasnici radnje za otkup zlata prevarili zaposlene

02.01.2014  |  Komentari (0)

U javnosti je poznata vest da su dvojica hrvarskih državljana, inače vlasnici firme Gold Exchange bukvalno preko noći zatvorili sve svoje lokale i na taj način veliki broj radnika ostavili bez posla ali i plata. Ova firma brojala je 73 poslovnice i preko 140.

 

Naime, ovaj lanac trgovine zlatom, svoju dozvolu za obavljanje delatnosti izgubio je 24. jula prethodne godine usled otkrivenih nepravilnosti u radu. Firma Gold Exchange koja u Hrvatskoj posluje kao Aurodomus, prisutna je i na tržištima u celom regionu. Ubrzo nakon događaja koji se desio na teritoriji Srbije istu sudbinu dožveli su i lokali u Republici Srpskoj. Naime, rukovodioci su preko noći izneli svo zlato i novac iz zemlje, takođe ostavivši zaposlene bez posla i plata i bez ikakvih informacija.

 

Donošenjem zakona o kontroli predmeta napravljenih od dragocenih metala, kojim je propisano da je moguće vršiti otkup i izvoz zlata na teritoriji Srbije uz uslov da firma koja se bavi otkupom u isto vreme bude i proizvođač dragocenih predmeta, značio je i ulazak Gold Exchange firme na tržište. Firma je došla u Srbiju i registrovala se kao proizvođač iako naravno nisu nikad ni imali nameru da se bave proizvodnjom već isključivo otkupom. i izvozom zlata.

 

Otkupom zlata izneli stotine kilograma zlata iz Srbije

 

Prema navodima medija, Direkciji za mere i plemenite metale bilo je potrebno više od godinu dana da primeti i ustanovi kršenje zakona od strane navedene firme. Inspekijom  je utvrđeno da Gold Exchange nema nikakvu vrstu proizvodnje predmeta od plemenitih metala. Direkcija je firmi dala određen vremenski period da ispravi navedeni prospust ali kako se to nije desilo, znak proizvođača je oduzet.

 

S obzirom da firma više nije imala dozvolu da se bavi otkupom zlata i srebra, vlasnici su napravili korak koji je preko 140 radnika ostavio bez posla i plata. Prema navodima, do trenutka dok kršenje zakona nije otkriveno, Gold Exchange je sa teritorije Srbije izneo stotine i stotine kilograma zlata.

POGLEDAJ SLICNE TEME

 • U Srbiji sve više trgovaca zlatom

  Veliki broj radnji koje se bave otkupom zlata otvoreno je prethodne godine na teritoriji Srbije. Jedini uslov za obavljanje ove delatnosti je registracija firme koja se bavi proizvodnjom predmeta od dragocenih metala.

  Saznaj više...
 • Otkup zlata na listi poslova za pranje novca

  Prema mišljenju stručnjaka, otkup zlata je po najnovijoj listi poslova koji su pogodni za pranje novca, jako visoko plasiran. Zbog toga i ne čudi sve veći broj firmi, radnji koje se sve češće otvaraju na teritoriji Srbije.

  Saznaj više...
 • Nakitom se plaćaju računi

  Otkup zlata je danas sve učestaliji posao, i zaista unosan. Otkup zlata se vrši u zlatarama, menjačnicama pa čak i frizerskim salonima. Prema zvaničnim podacima, otkup zlata sme da se bavi 880 radnji na teritoriji Srbije. 

  Saznaj više...
 • Učestao otkup zlata u Srbiji

  Sve je više prisutan otkup zlata na skoro svakom ćošku. Umesto da se trgovina zlatom odvija u zlatarama, sve je više manjih trgovaca zlatom.

  Saznaj više...

Komentari

Napiši komentar