second_logo

ALUMNI MEMBER

Instrumenti za utrvđivanje vrednosti dijamanta

 

Kao što smo već naveli, naša gemološka laboratorija opremljena je najsavremenijim instumentima za procenu i poređenje dijamanata. U ovkiru instrumenata naše laboratorije nalaze se :

  • Mikroskop
  • Refraktometar
  • Instrument za specifičnu težinu
  • Polariskop

Mikroskop

 

Mikroskop je instrument od izuzetnog značaja za sve gemologe jer se pomoću njega identifikuje i proučava struktura dijamanata i ostalih dragulja. Za razliku od regularnih mikroskopa, stereomikroskopi su znatno moćniji jer sadrže dva okulara i imaju više funkcija.

 

Refraktometar

 

Pomoću ovog instrumenta određuje se indeks prelamanja svetlosti u dragulju. Šta je indeks prelamanja? Indeks prelamanja je stepen do koje se svetlost prelama ili usporava kada prolazi kroz objekat, odnosno dijamant.

 

Instrument za specifičnu težinu

 

Da bi se dragulj identifikovao, neophodno je odrediti njegovu specifičnu težinu. Odnosno, potrebno je odrediti njegovu gustinu u odnosu na vodu. Za merenje specifične težine primenjuju se dve metode:

  • Postavljanje dragulja u određenu tečnost za poznatom specifičnom težinom
  • Skala koja meri do stotog dela karatnog

Polariskop

 

Pomoću polariskopa utvrđuje se da li je dijamant ili neki drugi dragulj dvostruko ili pojedinačno retroaktivan. Naime, svetlost koja prolazi kroz dragulje je iskrivljena ili isprekidana. Kod nekih dragulja ova svetlost podeljena je u dva zraka koji imaju različite osobine na svom putu kroz dragulj. To znači da je prelamanje dvostruko.

POSLEDNJE SA BLOGA
U Srbiji sve više trgovaca zlatom

Veliki broj radnji koje se bave otkupom zlata otvoreno je prethodne godine na teritoriji Srbije. Jedini uslov za obavljanje ove delatnosti je registracija firme koja se bavi proizvodnjom predmeta od dragocenih metala.

Saznaj više...
Otkup zlata na listi poslova za pranje novca

Prema mišljenju stručnjaka, otkup zlata je po najnovijoj listi poslova koji su pogodni za pranje novca, jako visoko plasiran. Zbog toga i ne čudi sve veći broj firmi, radnji koje se sve češće otvaraju na teritoriji Srbije.

Saznaj više...
Nakitom se plaćaju računi

Otkup zlata je danas sve učestaliji posao, i zaista unosan. Otkup zlata se vrši u zlatarama, menjačnicama pa čak i frizerskim salonima. Prema zvaničnim podacima, otkup zlata sme da se bavi 880 radnji na teritoriji Srbije. 

Saznaj više...
Gde trgujete vašim zlatom?
U ovlaščenim zlatarama
Menjačnicama
Bilo kom lokalu koji se bavi otkupom
Preko interneta
Rezultati